CHAPTER 12- STOPING BY WOODS ON A SNOWY EVENING

by • 07/06/2011 • 9th class EnglishComments (2)1274

Q. 1.    How many stanzas are there in this poem?

Ans:     There are four stanzas in this poem.

Q. 2.    How many lines are there in each stanza?

Ans:     There are four lines in each stanza.

Q. 3.    Do the last words of any two lines produce the same sound?

Ans:     Yes, the last words of any two lines produce the same sound.

Q. 4.    Point out all the lines where the last word sounds the same as that of another time in the same stanza.

Ans:     In first, second and third stanzas: line first, second and fourth.  In fourth stanza: all the four lines have the last word sounds the same.

Q. 5.    Why does the poet use words with the same sound at the end of these lines?

Ans:     The poet does so to produce a poetic rhythmic effect and melody.

Q. 6.    What kind of scene does the poet describe in this stanza?

Ans:     The poet describes the scene of woods (trees) , frozen lake and the darkest evening of the year.

Q. 7.    What season is it?

Ans:     It is season of the winter.

Q. 8.    Why does the poet stop?

Ans:     The poet stops to enjoy the scene of the forest full with snow.

Q. 9.    How many times does the poet use words beginning with W?

Ans:     The poet uses the words beginning with W five times.

Q. 10.  On what is the poet riding?

Ans:     The poet is riding on his little horse.

Q. 11.  Why should the horse think it strange to stop there?

Ans:     The horse should think it strange to stop there because there is not a farmhouse near.

Q. 12.  Which letter is repeated in this line and how many times is it repeated?

Ans:     R letter is repeated in this line and it repeated three times.

Q. 13.  What are harness bells?

Ans:     Harness bells are straps fixed on horse.

Q. 14.  Why does the horse shake his harness bells?

Ans:     The horse shakes his harness bells because he thinks there is something wrong stopping with out farmhouse near.

Q. 15.  What other sound alone can be heard where the poet is standing?

Ans:     The only other sounds of easy wind and downy flake can be heard there where the poet is standing.

Q. 16.  Why does the poet mention this sound?

Ans:     The poet mentions this sound because it is the only which is heard, otherwise the atmosphere is quiet and calm.

Q. 17.  Why can’t the poet wait to enjoy the beauty of the woods?

Ans:     The poet can’t wait to enjoy the beauty of the woods because he has to keep promises and travelled miles before falling night.

2.     Summary STOPING BY WOODS ON A SNOWY EVENING:

This poem is written by the American poet Robert Frost. In this poem he has described a scene of the forest filled with snow in the evening. The poet knows the owner of the forest. He lives in a village. His horse will think it strange to stop there where is no farmhouse. it is the darkest evening of the year. Water of the lake has frozen. The horse shakes its harness bells if there were something wrong. The poet hears only the sounds of wind and falling snow. The sight of the forest is very beautiful but the poet can not stay there more because he has to keep promises and travels a long before falling night.

Pin It

2 Responses to CHAPTER 12- STOPING BY WOODS ON A SNOWY EVENING

  1. amber masood says:

    i m the student of 9th class. i want a presentation on do we follow the principles of quaid e azam

  2. abrar jan says:

    v nice it will help the students very much. Thanks for your such efforts.

Leave a Reply