CHAPTER 5- A VISIT

by • 30/07/2011 • Matric EnglishComments (0)895

Q1.  Why were Mr. Ahmad pupils excited?
Ans. Mr. Ahmad pupils were excited because they were allowed a days outing by the head master. They were going to visit a model agricultural farm for a picnic.

Q2. What surprised the boys when they reached the model farm?
Ans. The boys were surprised. when they reached the model agriculture farm as they had no idea than an agriculture farm could be so large and interning.

Q3.  What is the name of the machine working in the wheat field?
Ans. A machine working in the wheat field was “combine” it cut the crop and ties them into sheaver.

Q4.  What does a thresher do?
Ans. The thresher separates the grain from the chaff from one and off the machine fell wheat, while chall flew out at the other end.

Q5. How are ploughing seeding and harvesting done on the model farm?
Ans. a model use tractor to plough the field the sawing machine are used to so the seed and “combine” to harvest the crop.

Q6. How much work can one man do not the machine?
Ans. One man can do the work of the hundred men on machine.

Q7.  What is the average produce from an ordinary farm?
Ans. An average produce from an ordinary farm is 15 to 20 of quintals of wheat every tractor.

 

 

 

Q8. What is the produce per hector on the model farm?
Ans. The produce per hector on the model farm is 60 to 70quinatals.

Q9.  Why is there a difference in the output of the two?
Ans. There is a difference in the output of the two farms due to the methods of mechanized farming i.e. hector. ploughing the land deeper sowing machine sow the seed in such a way that no seed goes waste. Chemical fertilizer to enrich the soil canal water to irrigate the land around the year and machine to protect the crop and brings good result in model agriculture farm.

Q10. What do they do to kill germs and insect?
Ans. The spray machine and insecticides to kill

germs and harmful insects.

Q11. What do they grow on the model farm?
Ans. They grow wheat, germs, maize, cotton, sugarcane, vegetable and fruits.

Q12. Why where the boys surprised on the vegetable farm?
Ans. The boys were surprised on the vegetable farm because they saw growing such vegetable which where out of season.

Q13. Name the different types of machine used in model farm with there function?
Ans. The different kind of machine used in model farm.
1. Combine: It cuts the crops and adds it into shaver.
2. Thresher: It separate grain from the chaff.
3. Tractor: It ploughs the field deeper.
4. Sowing machine: It saw the seed very fast.

 

 

 

Pin It

Leave a Reply