CHAPTER 8- THE ROLE OF WOMEN IN THE PAKISTAN MOVEMENT

by • 07/06/2011 • 9th class EnglishComments (0)2800

Q. 1.    Who was Bi Aman? Why is she remembered till today?

Ans:     Bi Aman was the mother of Moulana Shaukat Ali and Moulan Moulana Muhammad Ali. They devoted their lives for the cause of Muslims. When they were arrested and imprisoned for two years.

She sent them a word not to ask for pardon which was condition of their release. For this courage, she is remembered till today.

Q. 2.    How did the Muslim women work for Independence?

Ans:     The Muslim women took an active part in the movement of independence. They formed, the women’s branch of the Muslim League to organise women and inform them about the politics of the country. They travelled far and wide. They met the wives and daughters of the British officers including those of the Viceroys and made them realise that their demand was just.

Q. 3.    Why is Miss Fatima Jinnah called Madr-i-Milat?

Ans:     Miss Fatima Jinnah was the sister of the Quad-i-Azam Muhammad Ali Jinnah. She helped her brother in the struggle for the establishment of Pakistan. That is why; she called Madr-i-Milat.

Q. 4.    What is he meaning of Madr-i-Milat?

Ans:     The meaning of Madr-i-Millat is the Mother of the Nation.

Q. 5.    In Sindh, where did the first meeting of women take place?

Ans:     The first public meeting of women in Sindh was held in Karachi’s Zoological Garden.

Q. 6.   How did the Muslim women work for independence?

Ans:    Though the Muslim women were in street “purdah” and were less and less politically aware, they played an active part in the independence movement. They formed the womens branch of the Muslim League to organize women and inform them about the politics of the country. They organized public meetings for women and addressed large gathering. They had opened classes in their honour to educate Muslims girls. Thee brave ladies encouraged their brothers, husbands and sons not to give up the struggle for Pakistan until their goal was achieved.

Q. 7.   what role did Begum Mohammad Ali play in the freedom movement?

Ans:    Begum Mohammad Ali was a admirable and remarkable lady. Dressed in Burqah she not only attended men’s public meeting but was called the first women to address them.

She also wrote for the press in simple but effective words and awakened the Muslim women by her inspiring speeches.

Q. 8.   What was the Indian National Congress? Why did many Muslim leaders left it?

Ans:    The Indian National Congress was the political party formed by the Hindus and the Muslims in order to drive British out of India. The Muslims soon realized that the Hindus wee in majority and the Congress would never ever treat the Muslims equally and give them their due share in the government, so many Muslim leaders left it.

Q. 9.    Use the following words in your own sentences:

organise, achievement, imprisoned, release, interview accomplish, information, active.

Organised: They organised a party to celebrate his birthday.

Achievement: It was his great achievement to get first prize.

Imprisoned: The thief was imprisoned for three years.

Released: He was released from jail.

Interview: He went to interview for the job.

Accomplish: He has to accomplish his work.

Information: He is an information secretary in this office.

Active: He is taking active part in the politics.

Q. 10.  Short Note:

In the Pakistan Movement not only men took part but also women took an active part side by side with men. They formed, the women’s brach of the Muslim League to organise women and inform them about the politics of the counry. They travelled to the country-side to tell the women  there, what they should do.

They met the wives and daughters of the British Officers and Viceroys and made them realise that their demand for a separate state was just. They encouraged their brothers, husbands and sons not to give us the struggle until their goal was achieved. Among such courageous and brave women were: Bi-Aman, Begum Muhammad Ali, Miss Fatima Jinnah and Begum Liaquat Ali. In Sindh this work was carried out by Lady Nusrat Haroon, Lady, Sughran Hidayatullah and many other ladies from every part of the country took an active role in this noble struggle of Pakistan.

Pin It

Leave a Reply