CHAPTER 9- CHILDREN

by • 07/06/2011 • 9th class EnglishComments (2)995

Q. 1.    What are the children doing?

Ans:     The children are playing a game.

Q. 2.    What is the question that is disturbing the poet?

Ans:     The question that is disturbing the poet it is about his worries of life.

Q. 3.    How has this question been answered?

Ans:     This question has been answered by the children when he hears them at their play.

Q. 4.    What does the poet mean by saying that the children open the windows that look to the east?

Ans:     The poet means by saying so means that the children have world of light in themselves which lightens the world.

Q. 5.    With what does the poet compare the thoughts?

Ans:     The poet compares the thoughts with the singing swallows and with the small streams.

Q. 6.    Why does he compare them so?

Ans:     He compares them so because he feels like that.

Q. 7.    How can the birds and the sunshine be I n the hearts of the children? What does poet mean?

Ans:     The birds and the sunshine are symbols of blooming life. The children are the greatest lively objects so they have all the excitements of life within them. This is what the poet means.

Q. 8.    The poet says that the children are thinking of the brooks while he is thinking of autumn. What does this mean?

Ans:     The poet means that children are young and fresh but the poet is a grown up man. He has seen ups and downs of life and he is getting older.

Q. 9.    Is the poet using word autumn for old age? What other words does the poet use to show the coming of old age upon him?

Ans:     Yes, the poet using word autumn for old age besides this he uses the words “the first      fall of the snow” to show the coming of old age upon him.

Q.10.   How are the children different from the poet?

Ans:     The children are young and full with life while the poet is old and full with the worries of life.

Q. 11.  What question does the poet ask?

Ans:     The poet asks the question what the world would be to us if the children were no more.

Q. 12.  What does poet mean by saying that if there were no children, we would fear the desert behind us and more than that we would fear the dark in front of us.?

Ans:     The poet means that if there were no children our past would be dull and our future would be more dreadful.

Q. 13.  What happens to the trees if there were no leaves?

Ans:     If there were no leaves to the trees, they would dry into wood.

Q. 14.  What would happen to us if there were no children?

Ans:     If there were no children we would not feel the glow of a brighter and sunnier environment.

Q. 15.  What does the poet ask the children to come to him?

Ans:     The poet asks the children to come to him so that he may know what the birds and winds are saying to them.

 

Q. 16.  What songs does the poet wish to be whispered in the ear?

Ans:     The poet wishes to listen from the children what the birds and winds are singing in their clear hearts.

Q. 17.  The grown up people have wisdom and books. What do the children have?

Ans:     The children have their gentle love and pleasant look.

Q. 18.  With what does the poet compare children?

Ans:     The poet compares children with the ballads and the poems.

Q. 19.  How can the children be like the ballads and the poems?

Ans:     The children can be like the ballads and the poems in this manners that as the ballads and the poems are the source of joy so the children are the greatest source of joy and pleasant.

Q. 20.  The poet calls the children living and the rest all dead. Why does he say this?

Ans:     He says this because those were sung or said in the past while the children are the source of joy and pleasure in the present.

SUMMARY CHILDREN

This lovely and touching poem about the children is written by Hennery Longfellow. The poet feels that the children are the greatest sources of joy. The children have a pleasant world full of joy and happiness. The children are the source of light and life. Just as sunlight, air and food are necessary for the growth of the trees and plants so the existence of children is must for keeping the world alive. The poet compares the sweet thoughts and feeling of the children with busy life of the grown ups. The grown ups are burdened with problems of the life whereas the young ones are free of all such struggles. They are lost in sweet pleasant world of their own. Their innocent look and gentle love removes all pains. The world would stop to exist without the existence of the children. They are the source of life and inspiration.

Pin It

2 Responses to CHAPTER 9- CHILDREN

  1. rabia naveed says:

    i like this notes

  2. furqan says:

    poem “children” ky stanza ki explaination?

Leave a Reply