Pak Studies Short Question Answers

by • 25/03/2012 • Pak Studies In EnglishComments (4)3607

Q 1:        When and which treaty was signed between India and Pakistan with respect to water dispute?

Ans:       Indus Basin Treaty was signed between Pakistan and India in 1960 with the help of the World Bank.

 

Q 2:        Of which organization is RCD the abbreviated form and what is its new name?

Ans:       RCD stands for “Regional Cooperation Development” and its new name is ECO (Economics Cooperation Organization.

 

Q 3:        Name the Sufi Poets of Punjabi Language?

Ans:       i)             Baba Bulley Shah                                             ii)            Shah Hussain (Madho Lal Hussain

iii)          Sultan Bahu                                                        iv)           Khawajah Farid

v)            Hazrat Baba Farid Ganj Shakar

 

Q 4:        When and Where was the first session of All India Muslim League held?

Ans:       The first session of All India Muslim League was held in Zoological Garden in Karachi in 1907.

 

Q 5:        When and who dissolved the first constitution of Pakistan?

Ans:       General Iskanar Mirza dissolved the first constitution of Pakistan on 07th October 1958.

Q 6:        Name the four castes of Hindu Society?

Ans:       i)             The Brahamins or Priests.

ii)            The Kashatriyas or the class of warriors, commanders and kings.

iii)          The Vaishya or the artists, artisans and traders.

iv)           The Shudras, the lowest and meanest of all.

 

Q 7:        How many ministers of All India Muslim League were included in the Interim Government of 1946?

Ans:       The Interim Government of 1946 included five ministries from Muslim League.

 

Q-8:       Name the Natural regions of Pakistan

Ans:       (i)           Northern Mountains.

(ii)          Western Frontier Mountains.

(iii)         The Salt Range and the potohar plateau

(iv)         The plains of Indus River.

(v)          Balochistan Plateau

(vi)         Desert and the Semi-Desert Areas of Thar and Thal.

 

Q 9:        Write the names of two famous poets of Pushto?

Ans:       (i)           Khushal Khan Kattak                      (ii)          Rehman Baba

 

Q 10:      Of which organization is SAARC the abbreviation?

Ans:       The word SAARC stands for South Asian Association for Regional Cooperation.

 

Q 11:      When and why the Khilafat Movement started?

Ans:       The Khilafat Movement started in 1919 to restore the safety of the Ottoman Calpihate of Turkey.

 

Q 12:      Who were the leaders of the Khilafat Movement?

Ans:       The leaders of the Khilafat Movement were Maulana Mohammad Ali Jauhar. Maulana Shoukat Ali Jauhar, Hakeem Ajmal Khan and Dr. M. A. Ansar.

 

Q 13:      Name the rivers on which the Mangla Dam and Terbala Dam are built?

Ans:       Mangla Dam is built on river Jhelum wheras Terbela Dam is built on river Indus.

 

Q 14:      Write the names of the member countries of SAARC Organization?

Ans:       The names of the member countries of SAARC are as follow:

(i)                 Pakistan                               (ii)          India                                      (iii)         Bangladesh

(iv)         Sri Lanka                              (v)          Nepal                                    (vi)         Bhutan

(vii)        Maldives

 

Q 16:      Name the cities where Masjid Wazir Khan and Masjid Mohabbat Khan are situated?

Ans:       The Masjid Wazir Khan is in Lahore whereas Masjid Muhabbat Khan is in Peshawar.

 

Q 17:      When was UNO formed? What was the number of its member countries till September 1998?

Ans:       The UNO (United Nation Organization) was established on October 24, 1945. Its membership till 1998 was 187 Nation-States.

 

Q 18:      When and where was Second Islamic Summit Conference hold?

Ans:       The Second Islamic Summit Conference was held in February, 1974 in Lahore.

 

Q 19:      Name two big hydroelectric dams of Pakistan?

Ans:       The two big hydroelectric dams of Pakistan are:   i) Mangla Dam                               ii)  Terbela Dam.

Q 20:      Name the cash crops of Pakistan?

Ans:       The cash crops of Pakistan are:

(i)           Wheat                                  (ii)          Rice                       (iii)         Cotton

(iv)         Tobacco                               (v)          Sugarcane

 

Q 21:      Of which organization is KANUPP and PIDC the abbreviated forms?

Ans:       KANNUP stands for Karachi Atomic and Nuclear Power Plant.

PIDC stands for Pakistan Industrial Development Corporation.

 

Q 22:      Who used first of all the word nation for the Indian Muslims?

Ans:       Sir Syed Ahmed Khan used the word nation for the Muslims of Sub-Continent for the first time.

 

 

 

Q-23:     When did the partition of Bengal take place?

Ans:       The partition of Bengal took place in 1905 and was annulled in 1911.

 

Q 24:      Which countries have joint boundaries with Pakistan?

Ans:       The countries having joint boundaries with Pakistan are:

(i)           India                      (ii)          Iran                        (iii)         Afghanistan                       (iv)         China

Q 25:      When and who presented the Pakistan Resolution?

Ans:       Maulvi A.K. Fazal-ul-Haq. The Chief Minister of Bengal presented the Pakistan Resolution on 23rd March 1940, at Lahore where now stands Minar-e-Pakistan.

Q 26:      What is the constitutional name of Pakistan? What is its total area?

Ans:       The Islamic Republic of Pakistan is the constitutional name of Pakistan. Its local area is 796,096 sq km.

Q 27:      Name the Punjabi poets who wrote “Sassi Pannu” and “Sohni Mahiwal”.

Ans:       “Sassi Pannu” was written by Hashim Shah whereas “Sohni Mahiwal” was written by Fazal Shah.

Q 28:      Of which organization are UNICEF, UNHCR, and UNESCO the abbreviation:

UNICEF:                United Nations International Children Emergency Fund.

UNESCO:              United Nations Educational Scientific and Cultural Organization.

UNHCR:                                United Nations High Commissioner for Refugees.

Q 29:      When and where the general elections for the Central Legislative Assembly held in India and how many seats were captured by the Muslim League?

Ans:       The general elections for the Central Legislative Assembly India were held in 1945-1946. The Muslim League won all (30) thirty seats in the Central Assembly. In provinces it captured 90% of Muslim seats.

 

Q 30:      When and in which pamphlet did Chaudhry Rehmat Ali write the word Pakistan?

Ans:       Chaudhry Rehmat Ali coined the name Pakistan in 1933 and wrote it in the pamphlet called “Now or Never”.

 

Q 31:      When did Pakistan become member of the United Nation?

Ans:       Pakistan became member of United Nation on September 30, 1947.

 

Q 32:      Give the names of the present foreign & finance ministers of Pakistan?

Ans:       The present foreign minister of Pakistan is Mian Khursheed Mehmood Qasoori. Whereas the present finance minister is Shaukat Aziz.

 

Q 33:      Name any two ministers of the Cabinet Mission?

Ans:       The cabinet members on a mission to South Asia includes:

i)             Lord Pathic Lawrence                     ii)            Sir Stafford Cripps

iii)          A. V. Alexandar

 

Q 34:      Who was the chief of the boundary commission and which Muslim area on route to Kashmir was handed over to India by him?

Ans:       Sir Cyril Radcliff was the chief of the boundary commission. He handed over Gurdaspur, the Muslim majority area to India.

 

Q 35:      When did “Quit India Movement” start and what addition to the slogan was made by Quaid-e-Azam?

Ans:       Quid India Movement started in 1942 and the slogan added by Quaid-e-Azam was “Quit or Divide.”

 

Q 36:      When and under whose leadership did the Simla Delegation meet the viceroy?

Ans:       The Simla Delegation met the viceroy, Lord Minto at Simla on 1st October, 1906 under the leadership of Sir Agha Khan.

 

Q 37:      Who dissolved the first constituent assembly of Pakistan?

Ans:       The Governor General Ghulam Mohammad dissolved the first constituent assembly in 1956.

 

Q 38:      Of which organization are NADRA and IMF the abbreviated form?

Ans:       NADRA:                                stands for National Database and Registration Authority

IMF:                       Stands for International Monetary Fund

Q 39:      Who composed the verses of National Anthem? When was it approved?

Ans:       Abul Asar Hafeez Jallundhari composed the verses of National Anthem. It was approved in June 1954.

 

Q 40:      Who composed the tune of National Anthem? What is its duration?

Ans:       Ahmed G. Chagla composed the tune of National Anthem, its duration is of eight (80) seconds.

Pin It

4 Responses to Pak Studies Short Question Answers

  1. lajwer says:

    YAI DOWNLOAD NOI HOTA SIDRA KHALID IS KO SIMPLE COPY KARO OR WORD ME DAL KE PRINT KARO….

  2. m umar farooq says:

    yr ye pak studies urdu main nhi hy kia . plz bta do koi…

  3. bilallll says:

    copy karlai sidra

  4. Ms sidra khalid says:

    PLZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ PLZZZZZZZZZZZZZZZZZ IS KO KIS TARHA IS DOWNLOAD KRY GY BTA DEJYA PLZZZZZZZZZZZZZZZZZ I AM WAITING
    THANKS

Leave a Reply