The Count’s Revenge

by • 04/07/2012 • 1st Year EnglishComments (1)400

Q 1:      How do you enjoyed the story “The Count’s Revenge”?

Ans:     The story is highly enjoyable. It is full of romance and sensation. The characters are very charming. The dialogue is simple but forceful. Everyone is satisfied at the ending.

 

Q 2:      What wrong the Count of Morcerf had done to the count of Monte Cristo?

Ans:    EdmondDantes was a young sailor of Marseilles. He was engaged to a beautiful girl, Mercedes. A young fisherman, Fernand Mondego also wished to marry her Fernand organized a plot againstEdmondand proved him to be a spy.Edmondwas imprisoned for life. Fernand informed Mercedes to marry him. During the course of time Fernand grew rich and became the Count of Morcerf.

 

Q 3:      Describe the meeting between the Countess of Morcerf and the Count of Monte Cristo when she begs for her son’s life.

Ans:     When the Countess of Morcerf learnt about the challenges, she was upset. She know that Monte Cristo and beg for her sons life. When she made appeal, Monte Cristo told her the real purpose of his revenge.

 

Q 4:      Why instead of fighting the duel, Albert apologizes to Count of Monte Cristo.

Ans:     When Albert learnt that his friend was responsible for the disgrace of his family, he challenged him to duel. Monte Cristo accepted the challenge. But the next morning he apologized to Monte Cristo and with drew his challenge. All this was the result of his mother’s visit to the Count of Monte Cristo.

 

Q 5:      What steps did the Count of Monte Cristo take for his revenge?

Ans:     Monte Cristo took revenge from his enemy, Morcerf. Monte Cristo got two charges published in French newspapers against Morcerf. The charges were these. When Morcerf was captain in the French army he accepted bribes from the enemy. Then he gave a French fortress to the enemy. Monte Cristo did not give his name with these charges.

Secondly, Monte Crsito sent a lady witness to the French parliament where Morcerf was being tried. The lady showed papers as proofs of Morcerfs crimes. The members of parliament condemned his as a traitor.

 

Q 6:      How did the countess of Morcerf save the life of her son?

Ans:     The Countess of Morcerf went to the house of the count of Monte Cristo secretly at night. She begged him not to kill Albert in the duel. The countess said that Monte Cristo was right in taking his revenge from Morcerf. But he should not kill Albert who was his friend. She said that he himself had once saved Albert’s life. She begged him not to kill Albert now. Monte Cristo generously agreed, also out of love for his mother he said that he would not kill him.

Q 7:      What is a ‘Melodrama’?

Ans:     In its modern meaning “Melodrama’ can be defined as a sensational play with a plot characterized by starting situations appealing the human emotions but with a happy ending. Originally it was dramatic composition with songs intermixed.

 

Q 8:      What was the maiden name of the Countess of Morcerf?

Ans:     The maiden name of the countess of Morcerf was ‘Mercedes’.

 

Q 9:      How do you Count Beauchamp’s role in the “Count’s Revenge”?

Ans:     In “Count’s Revenge” Beauchamp plays the role of a journalist. He is also a friend of Albert. He proves to be and most sincere friend of Albert. He helps Albert in tracing out the person who brought disgrace articles against his father and later furnishing evidences against him. Even, he does not hesitate to become second to Albert in duel between Albert and Monte Cristo.

 

Q 10:      For how many years was Edmond Dantes in an underground dungeon and why?

Ans:     The Count of Monte Cristo earlier Edmond Dantes was a young sailor, ofMarseilles. He was engaged to a beautiful girl, Mercedes, whom a young fisherman Fernand Modndego later count of Morcerf, also wanted to marry. Mondego hatched a plot against Dantes, which trough false evidence caused him to be convicted to imprisonment for life in an underground jail. The unfortunateEdmondremained a prisoner for fourteen years before succeeding to escape.

 

Q 11:      Why was the duel arranged between Albert and the Count of Monte Cristo?

Ans:     Albert wanted to take revenge upon Monte Cristo for causing disgrace to his father and family; so as a convention, he challenged the count to fight a duel.

 

Q 12:      What was a duel and how was it fought?

Ans:     Dueling was a mode of combat governed by strict conventions. A duel was normally originated on an insult or injury, real of fancied, to a gentleman’s honour or reputation. The aggrieved person would then issue a challenger to the gentleman he accused of wronging him. The person challenged might apologize and the apology, if accepted would end the matter, otherwise a duel would be arranged. The person challenged had the right to choose the weapons to be used and attack first. The custom of dueling persisted among the aristocracy. The entire matter was kept secret because dueling was against the law and killing a person in duel was considered a murder.

 

Q 13:      What is “The Count’s Revenge”?

Ans:     “The Count’s Revenge” is a one-act play written by J.H Walsh. It is a melodrama based on “The Count of Monte Cristo” a novel written by Alexander Drumas, a French writer.

 

Q 14:      Why did the duel not take place between Albert and Monte Cristo?

Ans:     Day before duel, Countess of Morcerf went to the house of Monte Cristo and begged mercy for her son. She also informed him that she had recognized him. Monte Cristo disclosed the conspiracy of her husband. When Albert came to know the fact, he apologized to Monte Cristo and begged pardon. So the duel did not take place between them.

 

Q 15:      What was Count of Morcerf’s treachery?

Ans:     About twenty years ago, Count of Morcerf wanted to marry a girl named Mercedes who was already engaged with Monte Cristo. Morcerf removed Monte Cristo from his way by hatching a plot against him. He produced false evidences against him and proved him to be a spy of the enemy. Monte Cristo was awarded life imprisonment and Morcerf married Mercedes.

 

Q 16:    What were the charges against Morcerf?

Ans:     The charges against Morcerf were that, in the year 1823. When he was captain in the French Army, he received bribes from the enemy and surrendered them the fortress of Yanina.

 

Q 17:    Where and when was the duel going to be fought between Albert and Monte Cristo?

Ans:     The duel between Albert and Monte Cristo was going to be fought in Bois De Vincenes, a forest in the outskirt ofParisearly in the morning at 8’O clock.

 

Q 18:    What is a ‘second’? Explain.

Ans:     The duel fighters used to appoint a man or two whose business was to look after the entire affair of dueling like agreeing upon the condition of the duel, arranging the time and place of the meeting, a doctor and a ready carriage, examining the weapons and keeping the entire matters a secret because it was considered a murder to kill a man in duel according to law.

 

Q 19:    Who helped Albert to find out the man who brought disgrace to his father?

Ans:     It was Beauchamp, the editor of theParisnewspaper, who made it possible to find out the person who caused disgrace to Albert’s father and the family.

 

Q 20:    What Arab custom did the Countess of Morcerf mention in the ‘Count’s Revenge’?

Ans:     Countess of Morcerf mention an Arab custom in the Count’s Revenge. According to it the Arabs never used to eat to drink in the house of their deadly enemy, even in case of acute need of compulsion.

 

Q 21:    What did Beauchamp discover after his inquiries?

Ans:     Beauchamp discovered after his inquiries that it was the Count of Monte Cristo who brought disgrace upon Albert’s family by getting the stores of his father’s villainy published in the newspapers and sending evidence to the chamber of deputies with irrefutable proofs.

 

Q 22:    What were the charges against the Count of Morcerf?

Ans:     The Count of Morcerf was condemned for betraying his country, when he was serving in the French Army as a Captain; he took bribe from the enemy and surrendered the fortress of Yanina which enjoyed a strategic importance from military point of view.

 

Q 23:    Was the Count of Monte Cristo justified in taking revenge from the Count of Morcerf?

Ans:     The Count of Monte Cristo was fully justified in taking revenge because the Count of Cristo formerly Edmond Dantes was going to marry a beautiful Catalan girl Mercedes he was proved the guilgy of spying for the Bonaparte and was sent to prison for life. This devilish plot was hatched by Count of Morcerf, formerly Fernand Mondego. The Count of Monte Cristo escaped from the prison after fourteen years, made his position in the society and kept on planning to take revenge from the man who had once done a deadly wrong to him and was a traitor of his country.

 

Q 24:    How is the ending of conflict in the “Count’s Revenge” violent and fatal?

Ans:     Love of mother for her son compels the Countess of Morcerf to beg mercy for her son and she does so the day before duel and in the name of old love succeeds to save the life of her son. Count of Monte Cristo unveils the conspiracy of her husband which resulted into the life imprisonment of Monte Cristo.

The count being moved by the request of his old beloved promises to spare the life of her son. When Albert comes to know the truth, he apologizes to Monte Cristo and begs pardon on the day of duel. They all become friends again but Count of Morcerf wants to fight himself. He tries to shoot at Monte Cristo. In this grappling, trigger is pressed and Count of Morcerf kills himself with his own pistol and ultimately pays for his wickedness. In this way the ending of conflict becomes violent and fatal.

 

Q 25:    What is a One – Act play?

Ans:     The one act play can be compared closely to a story in a play. It doesn’t possess the situations and characters which have the complexity and fullness of a full length play or novel. With the passage of time short plays gained popularity and on-act plays replaced the time consuming full length plays and novels. The one-act play has just one act with a few scenes. It usually deals with one theme, thought or idea presented powerfully in a clear and simple way within limits. The very limitations make a play witty and attractive.

 

Q 26:    Is the “Count’s Revenge” a melodrama?

Ans:     A melodrama is a play with startling situations unexpected sensational incidents appealing the human emotions but with a happy end. The unexpected incidents and changing situations of a melodrama fit the Count’s Revenge exactly. The changing situation causes a great deal of sensation right from the beginning. The disgrace of the count of Monte Cristo, Cristo’s real identity and motives behind his mysterious behaviors. Albert’s apology and his father’s death with his own pistol, Countess of Morcerf’s restlessness and agony all appeal to the human feelings. At last, the death villain in the form of count of Morcerf doesn’t bring any grief to the reader’s mind.

Pin It

Related Posts

One Response to The Count’s Revenge

  1. muddasirkhankhattak says:

    i WANT TO PRINT THEM BUT ITS NOT COPYING?????????????????????????

Leave a Reply